Öğrenci ve mezunlarımız, Borsa İstanbul’dan Abdullah Cevdet Bayhan’la bir araya geldi.

Bayhan, Bankacılık ve Finans Sertifika Programı çerçevesinde, öğrenci ve mezunlarımıza, sermaye piyasası ürünleri ve aracı kurum denetimleri hakkında çok önemli bilgiler aktardı.

Sermaye: “orta veya uzun vadeli fon” olarak adlandırılmaktadır. Bu fonların arz ve talebinin menkul kıymetlere bağlı olarak karşılaştığı piyasa, Sermaye Piyasalarıdır. Bir taraftan diğer tarafa transfer edilebilmesi için menkul kıymet araçları oluşturulmuştur. Fonu talep edenler ile fonu arz edenler arasında el değişimine aracılık eden kurumlar ise  finansal kuruluşlardır.

Sermaye piyasası birincil piyasa ve ikincil piyasa olarak iki aşamada oluşum göstermektedir. Birincil piyasada ilk kez dolaşıma çıkan bir menkul değerin, arz eden ile talep eden piyasada doğrudan karşılaşır.

İkincil piyasa ise menkul kıymetin işlem gördüğü piyasadır. Hisse senetleri, tahviller, hazine bonoları, gelir ortaklığı senetleri, gayrimenkul sertifikaları, borsa yatırım fonları gibi birçok menkul kıymet sermaye piyasasının önemli araçlarıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.