Bilgi güvenliğinin önemi her geçen gün daha çok anlaşılıyor. Ama bilişim uygulamaları hep bir adım önde gidiyor. Çünkü bilişim teknolojileri askeri, sağlık, enerji, üretim ve dağıtımı, haberleşme, devlet uygulamaları, ticaret, bankacılık gibi hayatın her alanında yeni uygulamaları hizmete sunuyor.

Bunu da klasik bir sunucu istemci uygulaması ile değil, bulut bilişim, nesnelerin internet, endüstriyel kontrol sistemler gibi değişik bakış ile sunuluyor. Bu da güvenliğin sürekli ve bütüncül bakış açısı ile ele alınmasını gerektiriyor.

Önceki dönemlerde güvenlikten beklenilen iyi yönetilen bir güvenlik duvarı, aktif bir antivirüs programı, güncel işletim sistemi, güçlü kimlik doğrulama ve bunları yönetimiydi. Günümüzde ise, hem teknik hem yönetimsel taraflarıyla güvenliği tümden ele alan yaklaşımlar gerekiyor.

Hatta bu o kadar ileri gidiyor ki ağda kullanılan yazılım ve donanımların güvenli geliştirme metodolojileri ile geliştirilmesi, bağımsız laboratuvarlar tarafından test edilip sertifikalandırılması isteniyor. istenilen güvenliğin sağlanması için bazen ülkedeki kurumlar arasında, bazen uluslararası düzeyde iş birliği ve koordinasyon gerekiyor.

11.03.2019 tarihinde Ayazağa-maslak Kampüsünde Dr Mehmet Kara öğrencilerimize ve mezunlarımıza dijital dönüşüm sürecinde siber Güvenliği anlattı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.