Drucker’dan ‘Toplam Yaşam’ tanımı:

‘‘Farklı ilgi alanları, ilişkiler ve uğraşlar  yaratarak etki alanınızı genişletin ve birden fazla dünyada yaşayın’’

Fikir şu ki, bir alanda bir dezavantajınız olduğunda  diğer güç ve destek alanlarını geliştirerek yaşamınıza yeni anlamlar ve boyutlar ekleyebilir hayatınızda fark yaratabilirsiniz.

Peki, Toplam Yaşamı nasıl yaratırsınız?

  • Kendi kendinizi geliştirin: Sadece işinizi değil, ailenizi, arkadaşlarınızı, ilgi alanlarınızı, aktivitelerinizi ve takiplerinizi de düşünün. Neyin işe yaradığını, neyin yaramadığını ve daha fazla fayda yaratmak için ne eklemek veya çıkarmak istediğinizi değerlendirin.
  • Güçlü yanlarınızı tanımlayın ve geliştirin: Hem işte hem de iş dışında en çok neye katkıda bulunduğunuzu düşünün. Bu güçlü yönlerinize kendi temel yetkinliklerinize odaklanın ve onları geliştirmek için yeni yollar arayın.
  • İkinci bir kariyer yaratın: Drucker’a göre; çalışmanın amacı yarın ne yapılması gerektiğine değil, yarın yapılması için ne yapılması gerektiğine karar vermektir. İşinizde iken, ikinci bir kariyer için kendi olanaklarınızı düşünmeye başlayın. Değerlerinizi, deneyimlerinizi ve eğitiminizi nasıl eşleştireceğinizi ve bu değişiklikleri desteklemek için hayatınızda ne gibi değişiklikler yapmanız gerektiğini düşünün.
  • Cömert olun: Gönüllülüğe, sosyal girişimciliğe ve mentorluğa katılarak zamanınızı ve yeteneklerinizi paylaşmanız sadece katkıda bulunmak için fırsatlar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kişisel faydalar da sunar. Yaşam deneyimleri, yeni arkadaşlıklar yeni meslekler vb.
  • Öğret ve öğren: Asla öğrenmeyi bırakmayın. Öğrenme için kendi önceliklerini ve en iyi nasıl öğrendiğiniz düşünün. Başkalarına öğretin. Unutulmamalıdır ki, öğretirken öğrenmek en etkili yoldur.

Drucker’ın İlkeleri

  • Paraya değil Başarıya odaklanın: Başarıya odaklanın. İşinizde ve iş dışında başarılarınızın hem sizin hem de başkalarının yararına nasıl çalıştığına dikkat edin. Bu para kazanmamanız gerektiği anlamına gelmez, ancak para peşinde koşmanın bağımlı bir rol oynaması izin vermeyin.
  • Kendinize düşünmek için zaman ayırın:  Hızlı tempolu toplumumuzda düşünmek zor bir iştir. Günlük eziyetten kopmak ve nerede olduğunuzu ve nereye gittiğinizi düşünün.
  • “Sistematik Terk Etme” Uygulaması: Burada kastedilen şey yaptıklarınızı ölçekleyin bir adım geriye giderek değerlendirin. Etkisini ölçün, etkisini düşük ise yaptığınız şeyi terk edin. Bunu sistematik yapın.
  • Gönüllü olun: İşinizin ve hayatınızın  tüketmemesi için en etkili yol  toplumun düzenli işleyişine gönüllü katkı sağlamaktır.
  • Mentor olun: Başkalarına danışmanlık yapın.
  • Kendinize boş zaman yaratın: Size zevk ve daha yüksek bir öz-değer duygusu getirebilecek şeylere odaklanın.
  • Kendi hayatınızın CEO’su olun: Kararlarınız ve eylemleriniz için sorumluluk alın. Kim olduğunuzu, sizin için neyin önemli olduğunu, işte ve dünyada nasıl katkıda bulunacağınızı keşfedin.

Son olarak, derin bir nefes alın ve her şeyin bir anda olmasını beklemeyin. Bulunduğunuz yerden başlayın ve toplam hayatınıza doğru hareket edin. Her şey ilk adımla başlar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.